Bacalhau
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2137
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 8 ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, po czym zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach. Ugotowane odcedzić. Kapustę oraz marchew umyć i osączyć z wody. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i razem z kapustą wrzucić do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody. Oba składniki gotować przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a potem odcedzić. Jajka włożyć do rondla, zalać wodą, ugotować na twardo, po czym odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić na drobne kawałki. Filety z dorsza pokroić na drobne kawałki i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek i posypać pokrojonymi, gotowanymi jajkami. Składniki oprószyć pieprzem oraz solą, zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć całe, ugotowane wcześniej ziemniaki oraz ugotowaną kapustę z marchewką. Wszystko polać pozostałą oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni. Piec do miękkości składników. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)