Gulasz z soczewicy, ziemniakow i dorsza
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1646
Składniki:
- 250 g filetów z dorsza
- 200 g zielonej soczewicy
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu szybko zagotować i odcedzić, pozostawiając 2 szklanki wody z gotowania soczewicy. Następnie marchew z ziemniakami obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Filety z dorsza pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać liście laurowe ziarna pieprzu, ziele angielskie, pokrojone wcześniej ziemniaki i ugotowaną soczewicę. Całość zalać składniki dwoma szklankami gotowanej wody z soczewicy i gotować do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać do tego pokrojonego dorsza, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać jeszcze do tego jeszcze 0,5 szklanki zimnej wody, wymieszać i gotować do miękkości składników na średnim ogniu.
Komentarze (0)