Gulasz z soczewicy, ziemniakow i dorsza

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1023
Gulasz z soczewicy, ziemniakow i dorsza
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g filetów z dorsza
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu szybko zagotować i odcedzić, pozostawiając 2 szklanki wody z gotowania soczewicy. Następnie marchew z ziemniakami obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Filety z dorsza pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać liście laurowe ziarna pieprzu, ziele angielskie, pokrojone wcześniej ziemniaki i ugotowaną soczewicę. Całość zalać składniki dwoma szklankami gotowanej wody z soczewicy i gotować do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać do tego pokrojonego dorsza, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać jeszcze do tego jeszcze 0,5 szklanki zimnej wody, wymieszać i gotować do miękkości składników na średnim ogniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów