Koeksisters

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1764
Koeksisters
fot. iferneinez / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto;
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Syrop:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sok z jednej cytryny
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Następnie dodać do tego masło, wlać letnią wodę, wyrobić gładkie ciasto, nakryć je ściereczką i pozostawić przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podzielić na małe kawałki i zawinąć w rulony o grubości palca wskazującego. Następnie po dwa rulony skręcić ze sobą w warkocz i przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, wlać sok z jednej cytryny, dodać laskę cynamonu i wsypać mielony imbir. Całość wymieszać i zagotować na dużym ogniu, po czym laskę cynamonu wyciągnąć, a pozostałe składniki przestudzić.

Przestudzonym syropem polać upieczone wcześniej ciasto i posypać je wiórkami kokosowymi.

Komentarze (0)