Koeksisters
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1992
Składniki:
- 150 g wiórków kokosowych
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto;
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- Syrop:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sok z jednej cytryny
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Następnie dodać do tego masło, wlać letnią wodę, wyrobić gładkie ciasto, nakryć je ściereczką i pozostawić przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podzielić na małe kawałki i zawinąć w rulony o grubości palca wskazującego. Następnie po dwa rulony skręcić ze sobą w warkocz i przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, wlać sok z jednej cytryny, dodać laskę cynamonu i wsypać mielony imbir. Całość wymieszać i zagotować na dużym ogniu, po czym laskę cynamonu wyciągnąć, a pozostałe składniki przestudzić.
Przestudzonym syropem polać upieczone wcześniej ciasto i posypać je wiórkami kokosowymi.
Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, wlać sok z jednej cytryny, dodać laskę cynamonu i wsypać mielony imbir. Całość wymieszać i zagotować na dużym ogniu, po czym laskę cynamonu wyciągnąć, a pozostałe składniki przestudzić.
Przestudzonym syropem polać upieczone wcześniej ciasto i posypać je wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)