Pastéis de Belém
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1990
Składniki:
- 300 g ciasta francuskiego
- 0,5 szklanki letniej wody
- Krem:
- 6 żółtek jaj
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka 2%
- 1 laska cynamonu
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki tartej skorki cytrynowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie wysmarować letnią wodą i przełożyć do małych foremek.
Przygotować krem: mąkę wymieszać w kubku z 0,5 szklanki zimnego mleka. Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać przekrojoną laskę cynamonu, wsypać cukier puder, tartą skórkę cytrynową i wlać ekstrakt waniliowy. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia, wyciągnąć z nich laskę cynamonu i ściągnąć z ognia. Wlać do nich rozmieszaną wcześniej mąkę i wbić żółtka. Całość dobrze wymieszać, aż składniki zgęstnieją. Wtedy nałożyć je do miseczek z ciastem francuskim. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować krem: mąkę wymieszać w kubku z 0,5 szklanki zimnego mleka. Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać przekrojoną laskę cynamonu, wsypać cukier puder, tartą skórkę cytrynową i wlać ekstrakt waniliowy. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia, wyciągnąć z nich laskę cynamonu i ściągnąć z ognia. Wlać do nich rozmieszaną wcześniej mąkę i wbić żółtka. Całość dobrze wymieszać, aż składniki zgęstnieją. Wtedy nałożyć je do miseczek z ciastem francuskim. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)