Pastéis de Belém

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1990
Pastéis de Belém
fot. Much Ramblings / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Krem:
  • 6 żółtek jaj
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 1 laska cynamonu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki tartej skorki cytrynowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie wysmarować letnią wodą i przełożyć do małych foremek.

Przygotować krem: mąkę wymieszać w kubku z 0,5 szklanki zimnego mleka. Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać przekrojoną laskę cynamonu, wsypać cukier puder, tartą skórkę cytrynową i wlać ekstrakt waniliowy. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia, wyciągnąć z nich laskę cynamonu i ściągnąć z ognia. Wlać do nich rozmieszaną wcześniej mąkę i wbić żółtka. Całość dobrze wymieszać, aż składniki zgęstnieją. Wtedy nałożyć je do miseczek z ciastem francuskim. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów