Pasta z szynki z chlebem i pappardelle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1389

Składniki:

  • 300 g makaronu pappardelle
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • Pastę:
  • 300 g gotowanej szynki
  • 100 g kukurydzy z zalewie
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 zielony ogórek
  • 1 korniszon
  • 0,5 główki małego selera

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, wsypać do niej suszoną kolendrę i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego makaron, wymieszać i smażyć przez 2 minuty, po czym ściągnąć go z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować pastę: kukurydzę odcedzić z zalewy i przełożyć do miksera. Szynkę gotowaną pokroić na małe kawałeczki, pomidora pokroić w drobna kostkę i razem dodać do kukurydzy w mikserze. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do miksera ze składnikami. Ogórka zielonego obrać ze skóry i razem z korniszonem pokroić w drobną kostkę. Seler obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w mikserze. Dodać do tego majonez. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym do masy dodać pokrojone wcześniej ogórki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na kromki chleba razowego.

Gotowa pastę podawać razem z makaronem na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów