Pasta z szynki z chlebem i pappardelle
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1389
Składniki:
- 300 g makaronu pappardelle
- 2 kromki chleba razowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz
- Pastę:
- 300 g gotowanej szynki
- 100 g kukurydzy z zalewie
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 zielony ogórek
- 1 korniszon
- 0,5 główki małego selera
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, wsypać do niej suszoną kolendrę i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego makaron, wymieszać i smażyć przez 2 minuty, po czym ściągnąć go z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować pastę: kukurydzę odcedzić z zalewy i przełożyć do miksera. Szynkę gotowaną pokroić na małe kawałeczki, pomidora pokroić w drobna kostkę i razem dodać do kukurydzy w mikserze. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do miksera ze składnikami. Ogórka zielonego obrać ze skóry i razem z korniszonem pokroić w drobną kostkę. Seler obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w mikserze. Dodać do tego majonez. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym do masy dodać pokrojone wcześniej ogórki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na kromki chleba razowego.
Gotowa pastę podawać razem z makaronem na talerzu.
Przygotować pastę: kukurydzę odcedzić z zalewy i przełożyć do miksera. Szynkę gotowaną pokroić na małe kawałeczki, pomidora pokroić w drobna kostkę i razem dodać do kukurydzy w mikserze. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do miksera ze składnikami. Ogórka zielonego obrać ze skóry i razem z korniszonem pokroić w drobną kostkę. Seler obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w mikserze. Dodać do tego majonez. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym do masy dodać pokrojone wcześniej ogórki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na kromki chleba razowego.
Gotowa pastę podawać razem z makaronem na talerzu.
Komentarze (0)