Pasta z awokado, chleba, cukinii i szynki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2159
Pasta z awokado, chleba, cukinii i szynki
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g szynki gotowanej
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 4 pomidory
  • 4 rzodkiewki
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 młoda zielona cukinia
  • sałata
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado omyć i osączyć z wody. Cukinię obrać ze skóry, pokroić drobno, po czym przełożyć na sito i sparzyć 2 szklankami wrzącej. Kiedy ocieknie z wody przełożyć ją do miski. Awokado przekroić na połowy, usunąć pestkę, a miąższ wydrążyć łyżeczka i połączyć z pokrojoną cukinią. Kromki czerstwego chleba pozbawić skórek i namoczyć w 1 szklance wrzącej wody, Namoczone odcisnąć z wody i dodać do składników. Następnie składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, potem zmiksować mikserem na jednolita masę i wyłożyć na talerz. Szynkę pokroić w kostkę i dodać do całości. Dodać do tego sałatę, pokrojoną rzodkiewkę i pomidory. Wszystko zalać oliwą z oliwek i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów