Bułki z serem brie i miodem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2531
Składniki:
- 40 g sera brie
- 3 łyżki płynnego miodu kwiatowego
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 7 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać roztarte drożdże, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić przez 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować je na grubość 0,7 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 15 cm. Na środek wyciętych krążków nałożyć pokrojony w plastry ser brie, a następnie zalepić ciastem brzegi sera. Całość wysmarować płynnym miodem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)