Bułki z serem brie i miodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2531
Bułki z serem brie i miodem
fot. Joelk75 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g sera brie
  • 3 łyżki płynnego miodu kwiatowego
  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 7 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać roztarte drożdże, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić przez 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować je na grubość 0,7 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 15 cm. Na środek wyciętych krążków nałożyć pokrojony w plastry ser brie, a następnie zalepić ciastem brzegi sera. Całość wysmarować płynnym miodem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów