Pasta z ciecierzycy, fasoli i papryki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2021
Pasta z ciecierzycy, fasoli i papryki
fot. indigotimbre / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 czerwonej ciecierzycy
  • 300 g czerwonej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • garstka tacos
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolę czerwoną oraz ciecierzycę przełożyć do osobnych rondli. Oba składniki zalać lekko osoloną wodą, moczyć przez 40 minut, potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły i odcedzić. Paprykę chili umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Pokrojoną przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek i ugotowaną wcześniej ciecierzycę oraz fasole. Całość doprawić do smaku przyprawami, mielonym kminkiem, wlać do tego sos cytrynowy, sos sojowy i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć je do miski i podawać z tacos.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów