Pasta z ciecierzycy, fasoli i papryki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2021
Składniki:
- 300 czerwonej ciecierzycy
- 300 g czerwonej fasoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- garstka tacos
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Fasolę czerwoną oraz ciecierzycę przełożyć do osobnych rondli. Oba składniki zalać lekko osoloną wodą, moczyć przez 40 minut, potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły i odcedzić. Paprykę chili umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Pokrojoną przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek i ugotowaną wcześniej ciecierzycę oraz fasole. Całość doprawić do smaku przyprawami, mielonym kminkiem, wlać do tego sos cytrynowy, sos sojowy i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć je do miski i podawać z tacos.
Komentarze (0)