Piernik kawowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2192
Piernik kawowy
fot. Robert Banh / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 pomarańcza do dekoracji
  • 1 kiwi do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonej kawy
  • 2 łyżeczki przypraw do pierników
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka bułki tartej po obsypania formy

Opis przygotowania:

Pomarańczę oraz kiwi umyć i osączyć z wody. Pomarańczę pokroić w plastry, natomiast kiwi obrać ze skóry i również pokroić w plastry.

Przygotować ciasto: mleko przelać do rondla, wsypać do tego cukier, kawę, kakao, przyprawę do pierników i dodać masło. Następnie składniki wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia w misce, wbić do tego jajka, wsypać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i całość zmiksować na jednolitą masę. Formę do pieczenia wysmarować masłem, obsypać bułką tarta i wlać do niej zmiksowaną masę. Całość wyrównać łopatką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Ciasto piec przez około 60 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić, pokroić na porcje i obsypać cukrem pudrem. Wszystko udekorować pokrojoną pomarańczą oraz kiwi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów