Boczek duszony w winie i z syropem brzoskwiniowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2066
Składniki:
- 400 g surowego boczku wieprzowego
- 6 brzoskwiń w syropie
- 4 liście świeżej bazylii do dekoracji
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny, mielony
Opis przygotowania:
Boczek umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Piekarnik rozgrzać do temperatury 185 stopni. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w brytfance w rozgrzanym piekarniku. Następnie do zeszklonego czosnku dodać boczek, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić z obu stron. Całość zalać winem wytrawnym, posypać mielonymi goździkami i tartą gałką muszkatołową, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dusić w rozgrzanym już piekarniku przez około 65 minut. Duszone mięso co jakiś czas polewać całe wytworzonym sosem z duszenia. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, osączyć i przełożyć na talerz. Dodać do tego brzoskwinie i zalać syropem brzoskwiniowym. Wszystko udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)