Tirokafteri
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2434
Składniki:
- 300 g sera feta
- 100 g sera ricotta
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 zielone papryki chili
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 słodka, czerwona papryka
- 1 łyżka suszonych wiśni
- 1 zielona papryka do dekoracji
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Wiśnie suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skory, pokroić na kawałki i razem z papryką przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i połączyć ze sparzonym wcześniej suszonymi wiśniami. Sery feta i ricotta przełożyć do miksera, wlać do nich oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyciągnąć z miksera, wymieszać z smażonymi warzywami, suszonymi wiśniami i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować zieloną papryką.
Komentarze (0)