Tirokafteri

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2434
Tirokafteri
fot. futureshape / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g sera feta
  • 100 g sera ricotta
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słodka, czerwona papryka
  • 1 łyżka suszonych wiśni
  • 1 zielona papryka do dekoracji
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Wiśnie suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skory, pokroić na kawałki i razem z papryką przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i połączyć ze sparzonym wcześniej suszonymi wiśniami. Sery feta i ricotta przełożyć do miksera, wlać do nich oliwę z oliwek oraz sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyciągnąć z miksera, wymieszać z smażonymi warzywami, suszonymi wiśniami i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować zieloną papryką.

Komentarze (0)