Pasta sezamowa ze śmietaną i buraczkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1716
Składniki:
- 200 g czarnej pasty sezamowej
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 buraczki czerwone
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 2 listki świeżej mięty do dekoracji
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Kiełki rzodkiewki oraz buraczki czerwone umyć i osączyć z wody. Następnie buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, przestudzić, po czym obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Starte buraczki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego, wlać do nich sok cytrynowy, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz wraz z pastą sezamową śmietaną. Całość posypać kiełkami rzodkiewki i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)