Rzepa z jajkiem i parmezanem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2281
Rzepa z jajkiem i parmezanem
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 białych rzep
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Rzepę dokładnie wyszorować i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do rondla, potem zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na miękko. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do rzepy na talerzu. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do tego tarty parmezan, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać na jajko. Całość oprószyć szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów