Dip z pastą sezamową tahini

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4521
Dip z pastą sezamową tahini
fot. Chubbychef (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • 150 ml pasty sezamowej tahini
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Czosnek rozetrzeć i wymieszać z solą, sokiem z cytryny i pastą sezamową tahini. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Pastę sezamową możesz wykonać również samodzielnie, miksując na gładką masę nasiona sezamu z dodatkiem oleju arachidowego.
Dip ten świetnie nadaje się do ciepłych i zimnych przystawek, oraz potraw z pieczonych mięs.

Autor: magdam

Komentarze (2)

gdzie to tahini mozna dostac? drogie to?

Niestety u nas ciężko to dostać :(. Polecam poszukać gdzieś w supermarketach... czasami bywa.

Podobne przepisy

Więcej przepisów