Pasta bakłażanowo-sezamowa ze śmietaną i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1681
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- sól
- pieprz biały
- Pasta:
- 2 bakłażany
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 listki świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
Opis przygotowania:
Bakłażany oraz miętę umyć, osączyć z wody i dokładnie osuszyć. Bakłażany przekroić na połówki i wydrążyć z nich nasiona. Miętę drobno posiekać.
Przygotować pastę: pokrojone bakłażany przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż ich skórka zacznie się marszczyć. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i zeskrobać miąższ łyżeczką do miksera. Następnie do miąższu w mikserze dodać pastę sezamową, obrany ze skóry czosnek i posiekaną wcześniej miętę. Całość zalać oliwą z oliwek i sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną czerwoną papryką, zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do szklanek.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem ze szczyptą soli na puszystą pianę i dodać ją do całości. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami laskowymi.
Przygotować pastę: pokrojone bakłażany przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż ich skórka zacznie się marszczyć. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i zeskrobać miąższ łyżeczką do miksera. Następnie do miąższu w mikserze dodać pastę sezamową, obrany ze skóry czosnek i posiekaną wcześniej miętę. Całość zalać oliwą z oliwek i sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną czerwoną papryką, zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do szklanek.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem ze szczyptą soli na puszystą pianę i dodać ją do całości. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami laskowymi.
Komentarze (0)