Chałwa sezamowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2251
Składniki:
- 3 szklanki sezamu
- 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 3 krople ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki rodzynek
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z nadmiaru wody i posiekać na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wsypać 2,5 szklanki sezamu i lekko go zrumienić na małym ogniu. Po zrumienieniu sezam ściągnąć z patelni, przesypać go do miksera i zmiksować na drobną masę. Zmiksowany sezam przełożyć do miski, wlać do niego płynny miód, ekstrakt waniliowy i posiekane wcześniej rodzynki. Całość dobrze wymieszać. Następnie pojemnik plastikowy wyłożyć folią spożywczą i posypać ją pozostałym, niezmiksowanym sezamem. Na niego wyłożyć wymieszany sezam z miodem oraz rodzynkami i dobrze ugnieść łyżką. Następnie znów posypać górę pozostałym sezamem i zawinąć folią. Wszystko wstawić do lodówki na kilka godzin, aby cała masa stwardniała.
Komentarze (0)