Pasta serowo-jajeczna w marchewkach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 627
Pasta serowo-jajeczna w marchewkach
fot. carabou (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 dużych marchewek
  • 2 liście sałaty masłowej
  • zielona natka selera
  • Pasta:
  • 400 g twarogu wiejskiego
  • 4 jajka
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Marchew, sałatę oraz natkę selera umyć i odsączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz.. Marchewki obrać ze skóry i ostrym nożem pokroić w cienkie, podłużne plastry.

Przygotować pastę: jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i posiekać drobno do miski. Twaróg wiejski drobno pokruszyć i dodać do jajek w misce wraz z majonezem. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego "stożki", a następnie owinąć je pokrojonymi wcześniej paskami z marchewki.

Wszystko wyłożyć na liście sałaty na talerzu i posypać natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów