Pasta serowo-jajeczna w marchewkach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 878
Składniki:
- 6 dużych marchewek
- 2 liście sałaty masłowej
- zielona natka selera
- Pasta:
- 400 g twarogu wiejskiego
- 4 jajka
- 2 szalotki
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Marchew, sałatę oraz natkę selera umyć i odsączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz.. Marchewki obrać ze skóry i ostrym nożem pokroić w cienkie, podłużne plastry.
Przygotować pastę: jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i posiekać drobno do miski. Twaróg wiejski drobno pokruszyć i dodać do jajek w misce wraz z majonezem. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego "stożki", a następnie owinąć je pokrojonymi wcześniej paskami z marchewki.
Wszystko wyłożyć na liście sałaty na talerzu i posypać natką selera.
Przygotować pastę: jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i posiekać drobno do miski. Twaróg wiejski drobno pokruszyć i dodać do jajek w misce wraz z majonezem. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego "stożki", a następnie owinąć je pokrojonymi wcześniej paskami z marchewki.
Wszystko wyłożyć na liście sałaty na talerzu i posypać natką selera.
Komentarze (0)