Pasta serowo-łososiowa z chipsami ziemniaczanymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1305
Pasta serowo-łososiowa z chipsami ziemniaczanymi
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 cytryna
  • pęczek bazylii ogrodowej
  • Pasta:
  • 300 g wędzonego łososia
  • 330 g sera ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Chipsy:
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować pastę: ser ricotta przełożyć do miski i zalać go śmietaną. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Łososia wędzonego rozdrobnić na małe kawałki i razem z tartą skórką cytrynową dodać do składników. Całość skropić oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki wyłożyć na talerz.

Przygotować chipsy: ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pokroić je ostrym nożem w bardzo cienkie krążki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryka chili i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor, po czym gotowe osączyć z oleju na sicie i przełożyć na talerz.

Wszystko udekorować pokrojoną cytryną i świeżą bazylią ogrodową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów