Pasta serowo-łososiowa z chipsami ziemniaczanymi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1525
Składniki:
- 1 cytryna
- pęczek bazylii ogrodowej
- Pasta:
- 300 g wędzonego łososia
- 330 g sera ricotta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- Chipsy:
- 4 ziemniaki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować pastę: ser ricotta przełożyć do miski i zalać go śmietaną. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Łososia wędzonego rozdrobnić na małe kawałki i razem z tartą skórką cytrynową dodać do składników. Całość skropić oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki wyłożyć na talerz.
Przygotować chipsy: ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pokroić je ostrym nożem w bardzo cienkie krążki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryka chili i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor, po czym gotowe osączyć z oleju na sicie i przełożyć na talerz.
Wszystko udekorować pokrojoną cytryną i świeżą bazylią ogrodową.
Przygotować pastę: ser ricotta przełożyć do miski i zalać go śmietaną. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Łososia wędzonego rozdrobnić na małe kawałki i razem z tartą skórką cytrynową dodać do składników. Całość skropić oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki wyłożyć na talerz.
Przygotować chipsy: ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pokroić je ostrym nożem w bardzo cienkie krążki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryka chili i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor, po czym gotowe osączyć z oleju na sicie i przełożyć na talerz.
Wszystko udekorować pokrojoną cytryną i świeżą bazylią ogrodową.
Komentarze (0)