Pasta kalafiorowo-pietruszkowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1449
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 kalafior
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 kg pietruszki (korzeń)
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki. Korzeń pietruszki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej pietruszkę, kalafiora i całość zalać mlekiem. Składniki doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. wówczas doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolita masę i przełożyć do miski.
Komentarze (0)