Kotlety kalafiorowo-ziemniaczane w sosie serowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2611
Kotlety kalafiorowo-ziemniaczane w sosie serowym
fot. Like_the_Grand_Canyon / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na sos serowy:
  • 15 g tartego sera cheddar
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka maki pszennej
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz kalafiora umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Kalafiora podzielić na różyczki, po czym zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z ugotowanym wcześniej ziemniakami. Połączone składniki ubić tłuczkiem na jednolitą masę i uformować z niej ręcznie kotlety. Jajko wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Uformowane kotlety panierować w jajku, bułce tartej i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos serowy: masło stopić w rondlu, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać do tego mleko i energicznie wymieszać. Potem wsypać do tego startą gałkę muszkatołową, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na małym ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy dodać do tego tarty ser cheddar i cały czas mieszać trzepaczką, aż ser się roztopi całkowicie. Wówczas ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów