Kotlety kalafiorowo-ziemniaczane w sosie serowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2611
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 kalafior
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- Na sos serowy:
- 15 g tartego sera cheddar
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka maki pszennej
- szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz kalafiora umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Kalafiora podzielić na różyczki, po czym zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z ugotowanym wcześniej ziemniakami. Połączone składniki ubić tłuczkiem na jednolitą masę i uformować z niej ręcznie kotlety. Jajko wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Uformowane kotlety panierować w jajku, bułce tartej i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos serowy: masło stopić w rondlu, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać do tego mleko i energicznie wymieszać. Potem wsypać do tego startą gałkę muszkatołową, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na małym ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy dodać do tego tarty ser cheddar i cały czas mieszać trzepaczką, aż ser się roztopi całkowicie. Wówczas ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Przygotować sos serowy: masło stopić w rondlu, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać do tego mleko i energicznie wymieszać. Potem wsypać do tego startą gałkę muszkatołową, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na małym ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy dodać do tego tarty ser cheddar i cały czas mieszać trzepaczką, aż ser się roztopi całkowicie. Wówczas ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Komentarze (0)