Pasta con le sarde
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1582
Składniki:
- 300 g makaronu Bucatini
- 250 g filetów z sardynek z anchois w zalewie
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielona młoda cukinia
- 1 natka kopru włoski
- 1 cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
Opis przygotowania:
Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać natkę kopru włoskiego, orzeszki pinii i rodzynki. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wymieszać z bułką tarta i sardynkami z anchois w zalewie. Następnie całość wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem i wyłożyć na talerz. Gotowe danie podawać z pokrojoną w cienkie plastry zieloną cukinią.
Komentarze (0)