Arroz con pollo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1634
Arroz con pollo to danie kuchni hiszpańskiej podobne do paelli, składające się z głównie ryżu, kurczaka i warzyw.
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć go na sicie. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego ćwiartki z kurczaka. Mięso smażyć na średnim ogniu do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju smażonego mięsa. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do smażonej cebuli z czosnkiem. Wlać do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego ryż, mieloną kurkumę, doprawić do smaku szczypta soli, wlać 2 szklanki wody i dusić do miękkości ryżu. Kiedy ryż będzie miękki, ściągnąć z patelni i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)