Arroz con pollo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1351
Arroz con pollo
fot. Kobako (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5
Arroz con pollo to danie kuchni hiszpańskiej podobne do paelli, składające się z głównie ryżu, kurczaka i warzyw.

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć go na sicie. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego ćwiartki z kurczaka. Mięso smażyć na średnim ogniu do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju smażonego mięsa. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do smażonej cebuli z czosnkiem. Wlać do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego ryż, mieloną kurkumę, doprawić do smaku szczypta soli, wlać 2 szklanki wody i dusić do miękkości ryżu. Kiedy ryż będzie miękki, ściągnąć z patelni i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów