
Chili con carne
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2534

Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego oregano
- 1 cebula
- natka świeżej kolendry
- pieprz sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać mielone mięso wołowe, doprawić do smaku pieprzem, solą, oregano oraz kminem rzymskim, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Potem dodać pokrojoną paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę, fasolę oraz przecier pomidorowy. Całość dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie dodać do tego śmietanę kremówkę i posypać natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)