Parówki w puree ziemniaczanym w sosie cebulowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2041
Składniki:
- 4 parówki drobiowe
- 2 łyżki oleju arachidowego
- sól
- pieprz
- Puree:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka 2%
- 0,5 kg ziemniaków
- Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu Worcestershire
Opis przygotowania:
Przygotować puree: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło, wlać mleko, po czym razem ubić na jednolitą masę i wyłożyć na talerz.
Rozgrzać olej arachidowy na patelni i dodać do niego parówki drobiowe. Parówki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli wlać sos Worcestershire, ocet balsamiczny i wsypać cukier brązowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić na średnim ogniu do czasu, aż składniki zbrązowieją. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Rozgrzać olej arachidowy na patelni i dodać do niego parówki drobiowe. Parówki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli wlać sos Worcestershire, ocet balsamiczny i wsypać cukier brązowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić na średnim ogniu do czasu, aż składniki zbrązowieją. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)