Parówki w puree ziemniaczanym w sosie cebulowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2041
Parówki w puree ziemniaczanym w sosie cebulowym
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 parówki drobiowe
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • sól
  • pieprz
  • Puree:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu Worcestershire

Opis przygotowania:

Przygotować puree: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło, wlać mleko, po czym razem ubić na jednolitą masę i wyłożyć na talerz.

Rozgrzać olej arachidowy na patelni i dodać do niego parówki drobiowe. Parówki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos: cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli wlać sos Worcestershire, ocet balsamiczny i wsypać cukier brązowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić na średnim ogniu do czasu, aż składniki zbrązowieją. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów