Kotlety z kaszy i pora z puree ziemniaczanym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 645
Składniki:
- 150 ml bulionu warzywnego
- 150 g kaszy pęczak
- 30 g startego parmezanu
- 30 g bułki tartej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 szalotki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 por
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 180 ml śmietany 18%
- 100 ml wermutu
- 70 ml mleka 2%
- 2 szklanki wrzącej, lekko osolonej wody
- 1 por
- sól
- pieprz czarny mielony
- Puree:
- 1,2 kg ziemniaków
- 200 ml śmietany 18%
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody.
Przygotować sos: por pokroić w cienkie plastry i sparzyć go wrzącą, lekko osoloną wodą na sicie. Do rondla wlać wermut i zredukować go na średnim ogniu o połowę. Następnie wlać do niego śmietanę, mleko i dodać sparzony wcześniej por. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wtedy ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i wyłożyć ją na talerz.
Przygotować puree: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, wlać do nich śmietanę i całość utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu masę dodać do sosu na talerzu.
Przygotować kotlety: kaszę opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować . Por pokroić w cienkie plastry. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojonym porem zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. po czym ściągnąć z ognia i dodać do odparowanej wcześniej kaszy. Dodać do tego żółtko jajka, wsypać bułkę tartą i całość dobrze wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu uformować z tego ręcznie małe kotlety i smażyć je na pozostałej oliwie na patelni na rumiany kolor z obu stron. Gotowe kotlety dodać do całości.
Przygotować sos: por pokroić w cienkie plastry i sparzyć go wrzącą, lekko osoloną wodą na sicie. Do rondla wlać wermut i zredukować go na średnim ogniu o połowę. Następnie wlać do niego śmietanę, mleko i dodać sparzony wcześniej por. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wtedy ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i wyłożyć ją na talerz.
Przygotować puree: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, wlać do nich śmietanę i całość utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu masę dodać do sosu na talerzu.
Przygotować kotlety: kaszę opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować . Por pokroić w cienkie plastry. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojonym porem zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. po czym ściągnąć z ognia i dodać do odparowanej wcześniej kaszy. Dodać do tego żółtko jajka, wsypać bułkę tartą i całość dobrze wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu uformować z tego ręcznie małe kotlety i smażyć je na pozostałej oliwie na patelni na rumiany kolor z obu stron. Gotowe kotlety dodać do całości.
Komentarze (0)