Kotlety z kaszy i pora z puree ziemniaczanym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 451
Kotlety z kaszy i pora z puree ziemniaczanym
fot. Katrin Gilger (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 150 g kaszy pęczak
  • 30 g startego parmezanu
  • 30 g bułki tartej
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 por
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 180 ml śmietany 18%
  • 100 ml wermutu
  • 70 ml mleka 2%
  • 2 szklanki wrzącej, lekko osolonej wody
  • 1 por
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Puree:
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 200 ml śmietany 18%

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody.

Przygotować sos: por pokroić w cienkie plastry i sparzyć go wrzącą, lekko osoloną wodą na sicie. Do rondla wlać wermut i zredukować go na średnim ogniu o połowę. Następnie wlać do niego śmietanę, mleko i dodać sparzony wcześniej por. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wtedy ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i wyłożyć ją na talerz.

Przygotować puree: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, wlać do nich śmietanę i całość utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu masę dodać do sosu na talerzu.

Przygotować kotlety: kaszę opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować . Por pokroić w cienkie plastry. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojonym porem zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. po czym ściągnąć z ognia i dodać do odparowanej wcześniej kaszy. Dodać do tego żółtko jajka, wsypać bułkę tartą i całość dobrze wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu uformować z tego ręcznie małe kotlety i smażyć je na pozostałej oliwie na patelni na rumiany kolor z obu stron. Gotowe kotlety dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów