Mix mięsno-warzywny z ryżem i sosem cebulowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1413
Mix mięsno-warzywny z ryżem i sosem cebulowym
toyfoto / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonego groszku w zalewie
  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż przesypać do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowanego wymieszać z odcedzonym z zalewy zielonym groszkiem i wyłożyć na talerz. Wieprzowinę zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przemielić przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki z mięsem doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i dodać do całości.

Przygotować sos: cebule obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Masło stopić na rozgrzanej patelni z brązowym cukrem. Do stopionych składników dodać startą wcześniej cebulę i dokładnie wymieszać. Smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie mąkę wymieszać z bulionem w kubku i przelać do całości.

Wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, sosem Worcestershire, wymieszać i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów