Wołowina w sosie czosnkowo-cebulowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2202
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 liść laurowy
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 10 ząbków czosnku
- 5 łyżek oleju
- 4 dymki
- 2 łyżki bułki tartej
Opis przygotowania:
Wołowiną umyć, podzielić na porcie, oprószyć szczyptą soli i przełożyć do rondla. Następnie zalać ją woda tak, aby nie wystawała, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu do miękkości. Ugotowaną odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: dymkę obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Potem dodać do tego obrany i pokrojony na kawałki czosnek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać, smażyć prze kolejną minutę, po czym wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowane wcześniej mięso.
Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować sos: dymkę obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Potem dodać do tego obrany i pokrojony na kawałki czosnek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać, smażyć prze kolejną minutę, po czym wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowane wcześniej mięso.
Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)