Sabayon

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3090
Sabayon
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 70 g cukru
  • 30 ml białego wina Marsala
  • 4 żółtka jaj
  • 2 plastry ananasa w zalewie
  • 2 sucharki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Plastry ananasa osączyć z zalewy, pokroić na połówki i wrzucić do kieliszka. Następnie do rondla wlać 1 l wody, nakryć go miską i gotować na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i na ciepłą miskę wrzucić żółtka jaj oraz wsypać cukier. Dokładnie rozmieszać trzepaczką i wlać do tego wino Marsala. Całość mieszać trzepaczką i ogrzewać na ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy przełożyć do kieliszka z ananasem, po czym dodać do tego sucharki. Wszystko posypać cukrem pudrem oraz cynamonem.

Komentarze (0)