Sabayon
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3090
Składniki:
- 70 g cukru
- 30 ml białego wina Marsala
- 4 żółtka jaj
- 2 plastry ananasa w zalewie
- 2 sucharki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Plastry ananasa osączyć z zalewy, pokroić na połówki i wrzucić do kieliszka. Następnie do rondla wlać 1 l wody, nakryć go miską i gotować na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i na ciepłą miskę wrzucić żółtka jaj oraz wsypać cukier. Dokładnie rozmieszać trzepaczką i wlać do tego wino Marsala. Całość mieszać trzepaczką i ogrzewać na ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy przełożyć do kieliszka z ananasem, po czym dodać do tego sucharki. Wszystko posypać cukrem pudrem oraz cynamonem.
Komentarze (0)