Grzanki z figami i mozzarellą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2657
Składniki:
- 6 kromek chleba pszennego
- 3 świeże figi
- 6 plastrów mozzarelli
- 100 ml likieru miętowego
- 10 listków mięty
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- sól.
Opis przygotowania:
Rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni i smażyć na niej posolone kromki chleba na rumiany kolor. Przekładając kromki chleba na drugą stronę, nałożyć plastry mozzarelli, przykryć i smażyć, do czasu, aż ser się całkowicie roztopi. Wówczas ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Figi umyć, obrać ze skóry i przekroić na połowy. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać 4 listki mięty,(pozostałe zostawić do dekoracji), wlać likier miętowy, wymieszać, dodać przekrojone figi i dusić pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia i dodać do reszty składników. Całość posypać czerwonym pieprzem i udekorować listkami mięty.
Komentarze (0)