Parowańce z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2098
Składniki:
- 40 g boczku surowego
- 2 marchewki
- 1 zielona papryka chili
- Na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki beztłuszczowego mleka w proszku
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki suszonych drożdży
Opis przygotowania:
Marchew oraz paprykę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Marchew obrać ze skóry i również pokroić w słomkę. Boczek pokroić na porcje.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru oraz 0,5 szklanki ciepłej wody, po czym odstawić na 10 minut. Następnie do roztartych drożdży wsypać mleko w proszku, dodać pozostały cukier, wlać 0,5 szklanki ciepłej wody i całość wymieszać trzepaczką. Mąkę przesypać do miski (trochę mąki pozostawić do podsypania ciasta). Dodać do tego wszystkie roztarte składniki i wyrobić z całości elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wysmarować olejem rzepakowym, nakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto odwinąć z foli, podsypać mąką oraz proszkiem do pieczenia, ponownie wyrabiać ręcznie przez 5 minut, znów nakryć folią i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto pozbawić folii i uformować z niego małe bułki.
Przygotować naczynie do gotowania na parze, zalać je do połowy wodą i na sito przełożyć przygotowane bułki. Od chwili zagotowania wody, całość gotować do czasu, aż bułki napęcznieją. Wtedy ściągnąć je z pary, przestudzić i przekroić na połówki.
Boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać pokrojoną marchew oraz paprykę i smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Potem ściągnąć z ognia i dodać do bułek.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru oraz 0,5 szklanki ciepłej wody, po czym odstawić na 10 minut. Następnie do roztartych drożdży wsypać mleko w proszku, dodać pozostały cukier, wlać 0,5 szklanki ciepłej wody i całość wymieszać trzepaczką. Mąkę przesypać do miski (trochę mąki pozostawić do podsypania ciasta). Dodać do tego wszystkie roztarte składniki i wyrobić z całości elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wysmarować olejem rzepakowym, nakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto odwinąć z foli, podsypać mąką oraz proszkiem do pieczenia, ponownie wyrabiać ręcznie przez 5 minut, znów nakryć folią i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto pozbawić folii i uformować z niego małe bułki.
Przygotować naczynie do gotowania na parze, zalać je do połowy wodą i na sito przełożyć przygotowane bułki. Od chwili zagotowania wody, całość gotować do czasu, aż bułki napęcznieją. Wtedy ściągnąć je z pary, przestudzić i przekroić na połówki.
Boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać pokrojoną marchew oraz paprykę i smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Potem ściągnąć z ognia i dodać do bułek.
Komentarze (0)