Parowańce z kapustą i podgrzybkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3815
Parowańce z kapustą i podgrzybkami
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Farsz:
  • 40 g kapusty kiszonej
  • 30 g świeżych podgrzybków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki suszonej moreli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Podgrzybki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Morele oraz suszone płatki chili sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru, po czym morele pokroić na małe kawałki.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże drożdże i wyrobić ciasto. Podzielić je na małe kawałki, uformować z nich kulki ręcznie i zrobić palcem małe wgniecenia.

Przygotować farsz: kapustę kiszoną zalać dwoma szklankami wody i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej podgrzybki i morele, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z ugotowaną wcześniej kapustą. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i nałożyć łyżeczką w miejsce wgnieceń w cieście.

Wszystko dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody gotować na parze przez 7-10 minut. Gotowe ściągnąć z ognia i posypać sparzonymi płatkami chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów