Parowańce z kapustą i podgrzybkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3815
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- Ciasto:
- 20 g drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soki
- 0,5 łyżeczki cukru
- Farsz:
- 40 g kapusty kiszonej
- 30 g świeżych podgrzybków
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 cebula
- 0,5 szklanki suszonej moreli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Podgrzybki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Morele oraz suszone płatki chili sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru, po czym morele pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże drożdże i wyrobić ciasto. Podzielić je na małe kawałki, uformować z nich kulki ręcznie i zrobić palcem małe wgniecenia.
Przygotować farsz: kapustę kiszoną zalać dwoma szklankami wody i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej podgrzybki i morele, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z ugotowaną wcześniej kapustą. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i nałożyć łyżeczką w miejsce wgnieceń w cieście.
Wszystko dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody gotować na parze przez 7-10 minut. Gotowe ściągnąć z ognia i posypać sparzonymi płatkami chili.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże drożdże i wyrobić ciasto. Podzielić je na małe kawałki, uformować z nich kulki ręcznie i zrobić palcem małe wgniecenia.
Przygotować farsz: kapustę kiszoną zalać dwoma szklankami wody i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej podgrzybki i morele, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z ugotowaną wcześniej kapustą. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i nałożyć łyżeczką w miejsce wgnieceń w cieście.
Wszystko dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody gotować na parze przez 7-10 minut. Gotowe ściągnąć z ognia i posypać sparzonymi płatkami chili.
Komentarze (0)