Ciasto orzechowo-migdałowe z żurawiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2800
Składniki:
- 5 g orzeszków pinii
- 5 g migdałów
- 5 g suszonej żurawiny
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki do posypania blachy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Migdały oraz orzeszki pinii przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Żurawinę suszoną sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Do wymieszanych wlać cieple mleko, dodać masło i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wsypać sparzone wcześniej orzechy, migdały, żurawinę, po czym całość zagnieść ręcznie i przełożyć do posypanej mąką blachy do pieczenia. Piec piekarniku rozgrzanym do temp. 175 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.
Komentarze (0)