Ciasto orzechowo-migdałowe z żurawiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2800
Ciasto orzechowo-migdałowe z żurawiną
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 g orzeszków pinii
  • 5 g migdałów
  • 5 g suszonej żurawiny
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki do posypania blachy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Migdały oraz orzeszki pinii przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Żurawinę suszoną sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Do wymieszanych wlać cieple mleko, dodać masło i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wsypać sparzone wcześniej orzechy, migdały, żurawinę, po czym całość zagnieść ręcznie i przełożyć do posypanej mąką blachy do pieczenia. Piec piekarniku rozgrzanym do temp. 175 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów