Buraczki z gruszkami i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1994
Składniki:
- 150 g sera feta
- 4 czerwone buraczki
- 4 listki świeżej mięty
- 2 gruszki faworytki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki czerwonego octu
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz gruszki umyć i osączyć z wody. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić je w cienkie plastry i dodać do buraczków w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Natkę zielonej pietruszki oraz miętę posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko zalać czerwonym octem, oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odcedzić z nadmiaru zalewy i dodać do tego ser feta.
Komentarze (0)