Królik pieczony z gruszkami, czosnkiem i porami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3077
Składniki:
- 4 gruszki konferencje
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 pory
- 4 łodygi świeżego rozmarynu
- 1 tusza z królika
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 l maślanki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Tusze z królika dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie przełożyć ją do odpowiedniego rondla, zalać maślanką i odstawić na 6 godzin go lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, dokładnie opłukać pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mięso natrzeć z każdej strony oliwą z oliwek i oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym majerankiem. Gruszki umyć, osaczyć z wody, obrać je ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Potem pokroić je cienkie plastry i włożyć w tuszę królika. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i również włożyć go w tuszę królika. Dodać do tego dwie całe gałązki świeżego rozmarynu. Mięso ze składnikami obwiązać sznurkiem i przełożyć do brytfanki, kładąc je na pokrojonej na kawałki porze. Całość wyłożyć pozostałymi gałązkami rozmarynu, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.
Komentarze (0)