Aloo matar paratha

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2255
Aloo matar paratha
fot. manish_chn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • sól
  • Na farsz:
  • 300 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 ziemniaki
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli oraz mielonym kuminem rzymskim, wlać do tego olej i wyrobić ręcznie gładkie ciasto.

Przygotować farsz: groszek zielony osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do zielonego groszku i razem utłuc tłuczkiem na miazgę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, oprószyć ją kurkumą oraz garam masala i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z utłuczonymi ziemniakami z groszkiem.

Następnie z wyrobionego wcześniej ciasta urwać małe kawałki i rozwałkować je na grubość 1 cm. Na środek rozwałkowanego ciasta nałożyć wymieszane składniki z ziemniakami, po czym całość zawinąć ciastem i ponownie rozwałkować na placki o grubości 1 cm. Wszystko posmarować masłem z obu stron i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z każdej strony do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów