Aloo matar paratha
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2486
Składniki:
- 2 łyżki masła
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- sól
- Na farsz:
- 300 g zielonego groszku w zalewie
- 4 ziemniaki
- 2 zielone papryki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli oraz mielonym kuminem rzymskim, wlać do tego olej i wyrobić ręcznie gładkie ciasto.
Przygotować farsz: groszek zielony osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do zielonego groszku i razem utłuc tłuczkiem na miazgę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, oprószyć ją kurkumą oraz garam masala i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z utłuczonymi ziemniakami z groszkiem.
Następnie z wyrobionego wcześniej ciasta urwać małe kawałki i rozwałkować je na grubość 1 cm. Na środek rozwałkowanego ciasta nałożyć wymieszane składniki z ziemniakami, po czym całość zawinąć ciastem i ponownie rozwałkować na placki o grubości 1 cm. Wszystko posmarować masłem z obu stron i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z każdej strony do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować farsz: groszek zielony osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do zielonego groszku i razem utłuc tłuczkiem na miazgę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, oprószyć ją kurkumą oraz garam masala i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z utłuczonymi ziemniakami z groszkiem.
Następnie z wyrobionego wcześniej ciasta urwać małe kawałki i rozwałkować je na grubość 1 cm. Na środek rozwałkowanego ciasta nałożyć wymieszane składniki z ziemniakami, po czym całość zawinąć ciastem i ponownie rozwałkować na placki o grubości 1 cm. Wszystko posmarować masłem z obu stron i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z każdej strony do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)