Ciasto z kurczakiem i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1150
Ciasto z kurczakiem i ziemniakami
fot. Dream79 / elements.envato.com

Składniki:

  • Ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 200 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Nadzienie:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • mielony pieprz czarny
  • Ponadto:
  • 1 żółtko jajka do wysmarowania ciasta
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz sodą oczyszczoną. Wlać do tego jogurt, dodać masło, wyrobić gładkie ciast, zbić je w kulę, nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na dwa kawałki i rozwałkować je na grubość 5 mm. Jednym rozwałkowanym ciastem wyłożyć wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Pozostałe rozwałkowane ciasto pozostawić do nakrycia nadzienia.

Przygotować nadzienie: piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je na małe kawałki i przełożyć do miski. Ziemniaki przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry, pokroić w małą kostkę i dodać do pokrojonego wcześniej mięsa w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, na średnim ogniu. Po zeszkleniu ściągnąć ją z ognia i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przełożyć łyżką na ciasto w blasze do pieczenia, po czym całość nakryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wszystko dobrze zlepić ręcznie, wysmarować górę ciasta roztrzepanym żółtkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów