Papuchy z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1606
Składniki:
- 300 g wędzonego boczku w plastrach
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g roztopionej margaryny Kasia
- 15 g Drożdży Babuni
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem w misce i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Do roztartych składników wsypać mąkę, mielony kminek, szczyptę soli, po czym wlać do tego roztopioną margarynę i wyrobić ciasto. Wyrobione przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić je na małe kawałki i zwinąć w rulony o grubości 1 cm. Następnie owinąć je plastrami wędzonego boczku i przełożyć na tackę aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)