Papuchy z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1606
Papuchy z boczkiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionej margaryny Kasia
  • 15 g Drożdży Babuni
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem w misce i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Do roztartych składników wsypać mąkę, mielony kminek, szczyptę soli, po czym wlać do tego roztopioną margarynę i wyrobić ciasto. Wyrobione przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić je na małe kawałki i zwinąć w rulony o grubości 1 cm. Następnie owinąć je plastrami wędzonego boczku i przełożyć na tackę aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów