Kisir (turecka sałatka)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3695
Składniki:
- 25 g sera feta
- 2 szklanki kaszy kuskus
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 dymki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 owoc granatu
- garść świeżej mięty
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kaszę kuskus zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa oraz granat umyć i osączyć z wody. Granat przekroić na połówki i wyłuskać nasiona. Natkę zielonej pietruszki oraz miętę pokroić drobno. Ser feta pokroić w cienkie plastry. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni, po czym dodać do niej przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem przez 40 sekund. Po tym czasie dodać kaszę kuskus, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Całość posypać pokrojonym serem feta, natką zielonej pietruszki oraz miętą. Tuż przed podaniem posypać nasionami granatu.
Komentarze (0)