Vichyssoise
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1121
Vichyssoise to francuska zupa-krem przyrządzana z porów oraz ziemniaków. Jest bardzo prosta do wykonania. Można ją podawać na ciepło lub zimno.
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 300 g pora
- 150 ml śmietany 32%
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 gałązki natki zielonej pietruszki
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki masła
- 1,5 l bulionu warzywnego
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa oraz zioła umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie krążki. Masło stopić w rondlu, dodać do niego pokrojone ziemniaki i pory. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki te zaczną się rumienić. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, dodać liście laurowe, natkę zielonej pietruszki, tymianek i gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, wlać do tego połowę śmietany i zagotować. Po zagotowaniu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przestudzić. Przelać do misek, dodać do tego pozostałą śmietanę i całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (2)
Fuj....bleeeee.......ohyda
Dobra co on bredzi