Vichyssoise

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1121
Vichyssoise
fot. Ms. Glaze (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0
Vichyssoise to francuska zupa-krem przyrządzana z porów oraz ziemniaków. Jest bardzo prosta do wykonania. Można ją podawać na ciepło lub zimno.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 300 g pora
  • 150 ml śmietany 32%
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki natki zielonej pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa oraz zioła umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie krążki. Masło stopić w rondlu, dodać do niego pokrojone ziemniaki i pory. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki te zaczną się rumienić. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, dodać liście laurowe, natkę zielonej pietruszki, tymianek i gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, wlać do tego połowę śmietany i zagotować. Po zagotowaniu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przestudzić. Przelać do misek, dodać do tego pozostałą śmietanę i całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (2)

Fuj....bleeeee.......ohyda

Dobra co on bredzi