Kiełbasa z fasolą i papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1056
Kiełbasa z fasolą i papryką
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
  • 300 g kiełbasy Śląskiej
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej czerwonej papryki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolę oraz natką zielonej pietruszki umyć, następnie fasolę przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę i lekko ją zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionej kiełbasy dodać ugotowaną wcześniej fasolę. Oba składniki oprószyć mieloną papryką czerwoną i dokładnie wymieszać. Całość smażyć na średnim ogniu do chwili, aż fasola zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów