Papryka z kawałkami kurczaka w sosie balsamico
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3638
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 150 g filetów z kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml octu balsamicznego
- 3-4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety pokroić w podłużne kawałki o średniej wielkości i usmażyć na oliwie z oliwek doprawiając do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę umyć, przekroić na połówki i każdą z nich pociąć w paski o grubości około 3 mm. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać 50 ml octu balsamicznego, miód oraz posiekany ząbek czosnku. Wszystkie składniki podgrzewać na małym ogniu i mieszać do chwili, aż się połączą. Następnie wsypać na patelnię pociętą paprykę i cebulę, po czym smażyć je przez około 5 minut. Tak przygotowane warzywa przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pozostały czosnek, wsypać oregano. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Pod koniec dodać usmażone uprzednio filety, wymieszać i podać na gorąco.
Komentarze (1)
Czy z ryżem będzie smakować?