Papryka z kawałkami kurczaka w sosie balsamico

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3462
Papryka z kawałkami kurczaka w sosie balsamico
fot. wEnDaLicious / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 150 g filetów z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety pokroić w podłużne kawałki o średniej wielkości i usmażyć na oliwie z oliwek doprawiając do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę umyć, przekroić na połówki i każdą z nich pociąć w paski o grubości około 3 mm. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać 50 ml octu balsamicznego, miód oraz posiekany ząbek czosnku. Wszystkie składniki podgrzewać na małym ogniu i mieszać do chwili, aż się połączą. Następnie wsypać na patelnię pociętą paprykę i cebulę, po czym smażyć je przez około 5 minut. Tak przygotowane warzywa przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pozostały czosnek, wsypać oregano. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Pod koniec dodać usmażone uprzednio filety, wymieszać i podać na gorąco.

Autor: olka

Komentarze (1)

Czy z ryżem będzie smakować?

Podobne przepisy

Więcej przepisów