Kolorowa papryka z kawałkami kurczaka w sosie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3400
Składniki:
- 150 g filetów z kurczaka
- po 1 papryce (czerwona, zielona, żółta)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml octu balsamicznego
- 4 łyżki miodu
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Opis przygotowania:
Filety pokroić w podłużne kawałki średniej wielkości i usmażyć je na oliwie z oliwek przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę umyć, przekroić na pół i każdą z nich pociąć na paski o grubości ok. 3 mm. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać 50 ml octu balsamicznego, miód oraz posiekany ząbek czosnku. Wszystko podgrzewać na małym ogniu mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsypać na patelnię pociętą paprykę i cebulę, po czym smażyć 5 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i oregano. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Na koniec dodać usmażone filety i wymieszać wszystko razem.
Komentarze (0)