Ciecierzyca z szynką i jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1573
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 25 g szynki wędzonej w plastrach
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- garstka świeżej bazylii
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Potem dodać do niej szynkę wędzoną, listki świeżej bazylii i wlać jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do misek i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)