Kotlety w jarzynach
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2314
Składniki:
- 75 dkg kalafiora
- 50 dkg mielonego mięsa
- 50 dkg brokułów
- 3 dkg masła
- 3 dkg mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 cebula
- 1 bułka czerstwa
- 1 jajko
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka bulionu instant
- 1 szklanka mleka
- sól
- biały pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Bułkę namoczyć w wodzie, kiedy będzie miękka, wyciągnąć z wody i odcisnąć w ręku. Kalafiora i brokuły dobrze umyć, podzielić na różyczki, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i zagotować przez 10 minut. Cebulę obrać i drobno pokroić. Mięso mielone wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą, jajkiem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wyrobić, a następnie uformować z tego małe kulki. Uformowane kulki wrzucić na mocno rozgrzany olej na patelni i obracając smażyć z każdej strony do 8 minut. Ugotowane warzywa wyciągnąć z wody i wyłożyć na talerz. Z wywaru, w którym się gotowały odmierzyć 1 szklankę, przelać do rondla, dodać do tego mąkę, curry i mleko. Doprawić bulionem instant i solą. Wymieszać i zagotować przez 5 minut. Po zagotowaniu przelać na talerz z jarzynami, a na wierzch położyć kulki mięsne i posypać natką zielonej pietruszki. Gotowe danie podajemy na ciepło.
Komentarze (0)