Kotlety w jarzynach

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2314
Kotlety w jarzynach
fot. mroach / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 75 dkg kalafiora
  • 50 dkg mielonego mięsa
  • 50 dkg brokułów
  • 3 dkg masła
  • 3 dkg mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 cebula
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 jajko
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka bulionu instant
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Bułkę namoczyć w wodzie, kiedy będzie miękka, wyciągnąć z wody i odcisnąć w ręku. Kalafiora i brokuły dobrze umyć, podzielić na różyczki, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i zagotować przez 10 minut. Cebulę obrać i drobno pokroić. Mięso mielone wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą, jajkiem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wyrobić, a następnie uformować z tego małe kulki. Uformowane kulki wrzucić na mocno rozgrzany olej na patelni i obracając smażyć z każdej strony do 8 minut. Ugotowane warzywa wyciągnąć z wody i wyłożyć na talerz. Z wywaru, w którym się gotowały odmierzyć 1 szklankę, przelać do rondla, dodać do tego mąkę, curry i mleko. Doprawić bulionem instant i solą. Wymieszać i zagotować przez 5 minut. Po zagotowaniu przelać na talerz z jarzynami, a na wierzch położyć kulki mięsne i posypać natką zielonej pietruszki. Gotowe danie podajemy na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów