Kiełbasa biała pieczona z melonem i ciecierzycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2090
Kiełbasa biała pieczona z melonem i ciecierzycą
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 5 ml ciemnego sosu sojowego
  • 40 g białej kiełbasy
  • 15 g zielonego groszku w łupinie
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki białego sera kanapkowego
  • 2 liście świeżej mięty do dekoracji
  • 1 melon
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz melona umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę osączyć z zalewy, zmiksować mikserem na jednolita masę i wyłożyć na talerz. Melona obrać ze skóry, usunąć pestki, miąższ pokroić w plastry i dodać do ciecierzycy. Groszek zielony pozbawić końcówek, zalać 0,5 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do całości. Dodać do tego również biały ser kanapkowy. Kiełbasę białą przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, przykryć i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż się przyrumieni. W czasie duszenia podlewać olejem z duszenia. Gotową ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i dodać do potrawy. Wszystko polać gotowym sosem sojowym i udekorować listkami mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów