Kiełbasa biała pieczona z melonem i ciecierzycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2090
Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 5 ml ciemnego sosu sojowego
- 40 g białej kiełbasy
- 15 g zielonego groszku w łupinie
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki białego sera kanapkowego
- 2 liście świeżej mięty do dekoracji
- 1 melon
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz melona umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę osączyć z zalewy, zmiksować mikserem na jednolita masę i wyłożyć na talerz. Melona obrać ze skóry, usunąć pestki, miąższ pokroić w plastry i dodać do ciecierzycy. Groszek zielony pozbawić końcówek, zalać 0,5 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do całości. Dodać do tego również biały ser kanapkowy. Kiełbasę białą przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, przykryć i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż się przyrumieni. W czasie duszenia podlewać olejem z duszenia. Gotową ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i dodać do potrawy. Wszystko polać gotowym sosem sojowym i udekorować listkami mięty.
Komentarze (0)