Papryka konserwowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 5524
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 1/2 szklanki octu 10 %
- 1 l wody
- 10 goździków (po 1 szt. na słoik)
- 20 ziaren ziela angielskiego (po 2 szt. na słoik)
- 40 ziaren gorczycy (po 4 szt. na słoik)
- 20 ziaren pieprzu (po 2 na słoik)
- 6 łyżek cukru na 1 l zalewy
- 1 łyżka soli na 1 l zalewy
- 1 łyżka oleju na każdy słoik
- szczypta estragonu
- szczypta startej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, sparzyć wrzątkiem w rondlu, wyciągnąć i przelać zimną woda. Następnie oczyścić z pestek, pokroić w długie plastry, lub w całości włożyć do słoików. Zagotować ocet z wodą oraz wszystkimi podanymi przyprawami i zalać zalewą słoiki. Przyprawy podzielić zgodnie z wykazem składników. Do każdego zalanego słoika wlać 1 łyżkę oleju, słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Komentarze (0)