Papryka konserwowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 5524
Papryka konserwowa
fot. avatar-1 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • 1 l wody
  • 10 goździków (po 1 szt. na słoik)
  • 20 ziaren ziela angielskiego (po 2 szt. na słoik)
  • 40 ziaren gorczycy (po 4 szt. na słoik)
  • 20 ziaren pieprzu (po 2 na słoik)
  • 6 łyżek cukru na 1 l zalewy
  • 1 łyżka soli na 1 l zalewy
  • 1 łyżka oleju na każdy słoik
  • szczypta estragonu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, sparzyć wrzątkiem w rondlu, wyciągnąć i przelać zimną woda. Następnie oczyścić z pestek, pokroić w długie plastry, lub w całości włożyć do słoików. Zagotować ocet z wodą oraz wszystkimi podanymi przyprawami i zalać zalewą słoiki. Przyprawy podzielić zgodnie z wykazem składników. Do każdego zalanego słoika wlać 1 łyżkę oleju, słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów