Kurczak z grillowaną cukinią i papryką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3291
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 4 listki świeżej bazylii do dekoracji
- 2 piersi z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona cukinia
- 1 cebula
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka kurkumy
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry, oprószyć szczyptą soli i przypiec z obu stron na ruszcie rozpalonego grilla. Przypieczoną ściągnąć z rusztu i przełożyć na talerz. Mąkę zmieszać z kurkumą na jednym talerzu, a na drugim talerzu roztrzepać widelcem jajko. Piersi kurczaka, pokroić na kawałki, oprószyć pieprzem oraz solą, namoczyć w roztrzepanym jajku, potem obtoczyć w mące z kurkumą i smażyć na złoty kolor w 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i dodać do cukinii. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Całość oprószyć szczyptą soli i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty, na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)