Kurczak z grillowaną cukinią i papryką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3291
Kurczak z grillowaną cukinią i papryką
fot. JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 4 listki świeżej bazylii do dekoracji
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona cukinia
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry, oprószyć szczyptą soli i przypiec z obu stron na ruszcie rozpalonego grilla. Przypieczoną ściągnąć z rusztu i przełożyć na talerz. Mąkę zmieszać z kurkumą na jednym talerzu, a na drugim talerzu roztrzepać widelcem jajko. Piersi kurczaka, pokroić na kawałki, oprószyć pieprzem oraz solą, namoczyć w roztrzepanym jajku, potem obtoczyć w mące z kurkumą i smażyć na złoty kolor w 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i dodać do cukinii. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Całość oprószyć szczyptą soli i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty, na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów