Pappardelle z wołowiną i pieczarkami w bułce
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2728
Składniki:
- 200 g łopatki wołowej bez kości
- 25 g makaronu pappardelle
- 6 pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 2 bułki do burgerów
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- natka jarmużu do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bułki przekroić w górnej części i wydrążyć środki. Odciętą, górną część bułek wysmarować masłem i wyłożyć na talerz. Następnie makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki oraz jarmuż umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na drobne kawałki mięso i zrumienić. Następnie dodać do tego pokrojone pieczarki, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, wymieszać i dusić całość jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych bułek. Wszystko udekorować natką jarmużu.
Komentarze (0)