Gulasz warzywny z krabem w bułce

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 389
Gulasz warzywny z krabem w bułce
fot. cchen (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 400 g paluszków z kraba surimi
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 bułki pszenne
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Bułki przekroić na połowy i wydrążyć z nich środki. Warzywa umyć i odsączyć z wody. Pęczek szczypiorku oraz natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę (korzeń) obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paluszki surimi pokroić na małe kawałki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do niej pokrojone paluszki surimi, ziemniaki, marchew i pietruszkę. Całość zalać bulionem warzywnym, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Wtedy mąkę przesypać do kubka, wlać do niej 3 łyżki z gotowanego wywaru, wymieszać i przelać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu przelać do wydrążonych wcześniej bułek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów