Gulasz warzywny z krabem w bułce
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 573
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 400 g paluszków z kraba surimi
- 2 średnie ziemniaki
- 2 bułki pszenne
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka korzeń
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek drobnego szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Bułki przekroić na połowy i wydrążyć z nich środki. Warzywa umyć i odsączyć z wody. Pęczek szczypiorku oraz natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę (korzeń) obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paluszki surimi pokroić na małe kawałki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do niej pokrojone paluszki surimi, ziemniaki, marchew i pietruszkę. Całość zalać bulionem warzywnym, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Wtedy mąkę przesypać do kubka, wlać do niej 3 łyżki z gotowanego wywaru, wymieszać i przelać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu przelać do wydrążonych wcześniej bułek.
Komentarze (0)