Pappardelle z kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2481
Składniki:
- 300 g makaronu pappardelle
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki wody
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego udka z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż się przyrumieni na średnim ogniu. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę i smażyć razem z mięsem przez 1 minutę pod przykryciem. Mąkę rozmieszać z wodą tak, aby nie było grudek i zalać tym smażone składniki. Całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Wtedy ściągnąć je z ognia i razem sosem wyłożyć na talerz. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody w rondlu i na wrzątek wrzucić makaron. Gotować go przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)