Pappardelle z kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2481
Pappardelle z kurczakiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu pappardelle
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego udka z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż się przyrumieni na średnim ogniu. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę i smażyć razem z mięsem przez 1 minutę pod przykryciem. Mąkę rozmieszać z wodą tak, aby nie było grudek i zalać tym smażone składniki. Całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Wtedy ściągnąć je z ognia i razem sosem wyłożyć na talerz. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody w rondlu i na wrzątek wrzucić makaron. Gotować go przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów